Thomas Pieters, Bernd Wiesberger en de tweeling Nicolai en Rasmus Højgaard zijn enkele aansprekende namen in het deelnemersveld van het Dutch Open 2022. De 102de editie van het internationale golftoernooi wordt van 26 tot en met 29 mei op Bernardus Golf in Cromvoirt gespeeld.

Het Dutch Open verhuisde op de toernooikalender van de European Tour van september naar het voorjaar. Met nog een maand te gaan, kondigde toernooidirecteur Daan Slooter vandaag de komst van een aantal topspelers aan.

Oud-winnaars
Het meedoen van ambassadeur en tweevoudig winnaar (2013, 2016) Joost Luiten is welhaast vanzelfsprekend, maar naast de zesvoudig tourwinnaar maakt nog een aantal andere eerdere winnaars hun opwachting in Cromvoirt.

Thomas Pieters won in 2015 het Dutch Open en eindigde vorig jaar het seizoen heel sterk met een overwinning in de Portugal Masters. Dit jaar begon hij zelfs nog beter. De 30-jarige Belg zegevierde eind januari in Abu Dhabi in het eerste Rolex Series-toernooi van het seizoen. Mede dankzij die overwinning staat Pieters momenteel op de wereldranglijst op de 35ste plaats en op de derde plaats in de DP World Tour Rankings.

Bernd Wiesberger is zeker ook een winnaar, getuige zijn acht overwinningen op de DP World Tour. Wiesberger maakte in de laatste Ryder Cup deel uit van Team Europa en eindigde al eens heel hoog in het Dutch Open. In 2016 moest hij alleen Joost Luiten voor zich dulden. De Oostenrijker, bevriend met Luiten, bezwoer toen niet eerder te zullen rusten voordat hij ook dit toernooi op zijn palmares zou kunnen bijschrijven.

image image
Højgaard-tweeling, links Nicolai, rechts Rasmus (foto Golfsupport)

Aanstormende generatie
De nieuwe aanstormende generatie wordt in het Dutch Open 2022 aangevoerd door Nicolai en Rasmus Højgaard. De 22-jarige tweeling uit Denemarken is samen goed voor al vijf touroverwinningen.

Rasmus had de primeur in 2019 op Mauritius en won ook in 2020 (UK Championship) en 2021 (Omega Masters). Precies een week na dat toernooi volgde broer Nicolai zijn voorbeeld door het Italiaans Open te winnen.

Dit jaar voegde Nicolai zich ook al bij het rijtje winnaars. De Deen pakte begin februari de titel in het Ras al Khaimah Championship in de Verenigde Arabische Emiraten. Nicolai kwam al eens dicht bij de zege in het Dutch Open. In 2019 kreeg hij een wildcard, waarna hij bepaald niet teleurstelde. De Deen eindigde op twee slagen van winnaar Sergio Garcia op een tweede plaats.

Een bijzondere speler, die ook al eens aan de overwinning mocht ruiken, is Kiradech Aphibarnat. De Thai ging in 2017 als leider de laatste ronde in en had tot aan de laatste hole nog een reële kans op de zege. Maar door dubbel bogeys op de laatste twee par-5 holes vergooide de Thai op het laatste moment zijn kansen in het jaar waarin de Fransman Romain Wattel won.

Johannes Veerman (29) heeft zeker de potentie om het Dutch Open te winnen. De Amerikaan met ook een Nederlands paspoort liet vorig jaar met een zesde plaats al zien zich thuis te voelen op Bernardus. Het is Veerman er veel aan gelegen om het dit jaar nog beter te doen.

‘Trigger voor spelers’
‘Ik ben verheugd dat het deelnemersveld vorm krijgt en dat we goede spelers hebben kunnen vastleggen’, aldus toernooidirecteur Daan Slooter. “We hebben vorig jaar mogen ervaren dat de spelers Bernardus een mooie aanvulling vinden op de speellocaties van de DP World Tour en ook het publiek op deze nieuwe baan heeft genoten van topgolf. Ik ben ervan overtuigd dat de tourspelers straks zullen worden getest en dat ook de Nederlanders in het toernooi weer van zich zullen laten horen. Daarnaast worden veel spelers getriggerd door de kans om via het Dutch Open nog een plek in het Brits Open en het US Open te bemachtigen. Dat belooft dus veel moois en spanning.”