19 april 2022 / Ain Suchna, Egypte – Het werd een spectaculaire finale van het vijfde en laatste toernooi van het Pro Golf Tour-seizoen 2022 in Egypte. Na 54 holes stonden ​​vijf spelers met gelijke hoogte met 11-onder par op de Sokhna Golf Club, waarna een play-off de beslissing moest brengen in het Red Sea Egyptian Classic. De winnaar werd de Belg Yente van Doren.

Mike Toorop kwam net een slag te kort om er eveneens bij te zijn in de play-off. Hij eindigde na drie ronden op 10-onder par. Philip Bootsma speelde ook een goed toernooi, hij werd met 8-onder gedeeld 12e. Max Albertus en Nordin van Tilburg eindigden op 7 en 6-onder par. Stan Kraai was de laatste Nederlander die de cut wist te halen en hij eindigde in het toernooi op 2-onder. Aydan Verdonk, Dario Antonisse, Ricardo Veldman en Peter Melching misten de cut in het toernooi die op 3-onder na twee ronden kwam te liggen.

Op deze laatste dag van het vijfde toernooi van de Pro Golf Tour 2022 in Egypte stonden vijf spelers opnieuw op de eerste tee. Daar plaatste Van Doren zijn benadering vanaf ongeveer 85 meter op 30 centimeter van de hole dat hem de overwinning opleverde. Het is de eerste Pro Golf Tour-titel van Van Doren en de beloning voor een sterke start van het seizoen met twee top tien resultaten.

“Dit jaar gaat het beter, omdat ik me gewoon strikt aan het programma houd dat ik voor het seizoen met mijn coach heb bepaald”, zegt van Doren, die op vierjarige leeftijd al met de golfclub aan het swingen was. “Routine is gewoon heel belangrijk voor mij.” De 25-jarige, die studeerde in St. Louis, Missouri, zal zijn doel voor dit jaar niet veranderen. “Ik wil in de top 5 blijven en stijgen, niet meer en niet minder.”

Christian Bräunig, Michael Hirmer, Philipp Katich (allen uit Duitsland) en de Oostenrijker Felix Schulz deelden na de play-off de tweede plaats. De Pro Golf Tour gaat nu verder naar Europa, waar de Haugschlag NÖ Open by perfect eagle al op 27 april staat gepland. De Belg Alan de Bondt, winnaar van de Dreamland Pyramids Classic aan het begin van het seizoen, leidt de Order of Merit voor de Fransman Victor Veyret en de Belg Van Doren.

De Fransman Carl Bertrand zorgde voor een hoogtepunt in de weken in Egypte. De 22-jarige had drie weken geleden al een hole-in-one geslagen op het Allegria Open en nu volgde hij het op bij de Sokhna Golf Club. Met een ijzer 6 sloeg hij de ace in ronde één op hole 9. Het was zijn achtste in zijn jonge golf carrière en zijn vijfde in een competitie. “Eigenlijk is het lange spel mijn kracht”, zei Bertrand na het toernooi, die hij als gedeeld twaalfde eindigde. Zijn doelen voor zijn eerste jaar als prof op de Pro Golf Tour? “Een overwinning, maar nog een hole-in-one zou ook leuk zijn.”