Scottie Scheffler op negen onder en drie slagen voor Cameron Smith die de laatste de ronde zullen samen spelen. Rory McIlroy eindigde als negende terwijl Tiger Woods in het klassement naar beneden gleed door een derde ronde van 78 slagen.

Scheffler, die op jacht is naar een vierde overwinning in zes starts, ging het weekend in met een voorsprong van vijf slagen en schoof zelfs op naar een zes slagen voorsprong tijdens een koude en winderige zaterdag op de Augusta National. Helaas maakte de 25-jarige in het slot traject wat fouten en tekende uiteindelijk zijn kaart voor een een-onder 71.

Scheffler zal zeker de hete adem van de Australiër Smith gaan voelen op de laatste dag want die ging rond in 68 slagen. Sungjae Im staat nu op twee slagen verder terug op de derde plaats.

Slechts zeven spelers bleven in de rode cijfers na een zware dag in Georgia, waarbij de Ierse Shane Lowry de vierde plaats deelt met Charl Schwartzel met 2-onder en Justin Thomas die met de Canadese Corey Conners op één-onder staan.

Scheffler maakte een mooie up-en-down op de openingsgreen om zijn par te redden en volgde met een close-range birdie op de tweede en op de derde maar miste vanaf anderhalve meter en maakte een bogey op par-drie vierde hole.

Lowry, spelend in de groep voor Scheffer, verkleinde het gat tot vier slagen toen hij op de zesde hole een birdie maakte maar Scheffler maakte van een bijna vergelijkbare afstand ook birdie en toen was het weer vijf slagen verschil.

Smith kwam in het weekend van zes slagen terug en verkleinde de achterstand met drie birdies in een traject van vijf holes vanaf de zesde, terwijl Lowry wat terrein verloor met een bogey op de negende en Schwartzel solon naar de tweede sprong met een hole-out eagle op de par vier 10e.

Schwartzel’s eagle vanaf 136 meter liet hem terug te keren tot vijf slagen van de leider Scheffler

Scheffler was niet in staat om een ​​birdie kans op de 11e om te zetten en slaagde er niet in om een up-en-down te maken op de volgende green om zijn par te redden. Smith profiteerde van beide par-vijf op in de tweede negen van Augusta om op drie slagen van de leider te komen.

De Players-kampioen miste vervolgens zijn par op de 16e en ging naar zes onder, waarbij Scheffler een vervolgens op de par-vijf 13e een birdie maakte maar die direct weer in leverde met een bogey op de volgende hole om terug te gaan naar 10 onder.

Scheffler reageerde op een bogey met een drie putt op de 15e par-vijf door een birdie van dichtbij te maken op zijn voorlaatste hole, maar hij vond zijn bal tussen de bomen op de laatste hole en moest een penalty drop nemen op weg naar een afsluitende bogey.

De kampioen van 2016, Danny Willett, staat op de achtste plek met par en negen slagen achterstand op Scheffler. De één-onder 71 genoeg was om Rory McIlroy naar een negende plaats te brengen die nu naast Collin Morikawa, Tommy Fleetwood en de 2020-winnaar Dustin Johnson staat met +1.

Titelverdediger Hideki Matsuyama gleed uit de strijd na een vijf-over 77, terwijl Tiger Woods de slechtste ronde van zijn Masters-carrière maakte toen hij een vier-putt en vier drie-putts maakte in zijn derde ronde voor 78 slagen.

The Masters: Scottie Scheffler leidt en Tiger Woods door!

The Masters: Tiger Woods naar 1-onder en Sungjae Im leidt