JJ Spaun overwon een dubbel bogey op de eerste hole om alsnog het Valero Texas Open te winnen en voor de eerste keer een uitnodiging voor The Masters binnen te halen.

De 31-jarige Amerikaan wist met een drie-onder 69 in de laatste ronde op TPC San Antonio te eindigen op 13-onder 275 en dat waren twee slagen voor Matt Jones en Matt Kuchar. Hij werd ook de eerste speler die een wedstrijd op de PGA Tour won nadat hij zijn laatste ronde met een dubbel bogey begon sinds Tiger Woods dat deed op het US Open van 2008 in Torrey Pines.

Spaun, die de dag begon met een gedeelde leiding, miste de eerste green links met zijn benadering en maakte toen ook nog eens een drie putt voor die rampzalige start. Met birdies op de zesde, achtste en negende de elfde en de veertiende eindigde hij zijn ronde dus met 69 slagen.

Spaun was de hele week dodelijk van binnen 3 meter en sloeg cruciale par-putts op de 15e, 16e en 17e voordat hij een eigenzinnige tee-shot op de 18e overwon met een andere par om de negende eerste PGA Tour-winnaar te worden dit jaar tot nu toe in zijn 147e start.

Na het behalen van de overwinning zei Spaun: “Ik denk dat ik een jaar geleden zou hebben gezegd dat ik veel werk zou moeten verrichten om daar te komen waar ik nu sta, het is ongelooflijk, ik ben echt sprakeloos.”

“Het is iets waar je als kind van droomde, spelen in The Masters, en ik zat er gisteravond nog over na te denken. Maar er was nog zoveel te doen en je moet je best doen om in het heden te blijven. Ik denk dat dat is, wat jongens die toernooien winnen die week het beste doen, in het moment blijven en op elke slag concentreren en gelukkig was ik in staat om dat te doen”.

De Australiër Matt Jones, die vijf birdies had in een foutloze front eerste negen, kwam met 11 onder het clubhuis binnen. Hij deelde de tweede plaats met veteraan Amerikaan Matt Kuchar, die met 69 tekort kwam om zich te plaatsen voor The Masters. Het zal voor hem de eerste keer zijn in 13 jaar dat hij het prestigieuze toernooi moet missen..

Brandt Snedeker, Beau Hossler en Dylan Frittelli hadden de leiding gedeeld met Spaun op 10 onder na de derde dag, maar ze hadden allemaal moeite om indruk te maken op de laatste dag.

Hossler deelde uiteindelijk de vierde plaats met 10 onder samen met Adam Hadwin (67), Troy Merritt (69) en Charles Howell III (69), terwijl Frittelli (73) terug was op negen onder en Snedeker (75) eindigde op zeven onder.

PGA Tour: Vier man leiden in Valero Texas Open