Shain Norris heeft met het winnen van het het Steyn City Championship op eigen bodem zijn eerste DP World Tour overwinning behaald. De 39-jarige zag zijn naaste concurrent en mede Zuid-Afrikaan Dean Burmester met een dubbel bogey uiteindelijk op drie slagen afstand eindigen. Norris wist op 25-onder te eindigen en dat vertelt ook veel over de golfbaan, de Club at Steyn City, dat deze voor sommige spelers makkelijk speelt.

Joost Luiten speelde sinds lange tijd een goed toernooi. Met 68, 66, 69 en opnieuw 69 slagen eindigde hij met 16-onder de wedstrijd op de gedeelde 10e plaats. Darius van Driel die met 65 slagen op de eerste dag een van de beste ronde liet noteren zakte gedurende de rest van het toernooi met 74, 72 en 71 slagen ver terug en eindigde met 6-onder op de 64e plaats. Daan Huizing miste na twee ronden van 80 en 66 slagen de cut. Zijn 66 slagen op vrijdag laat wel de potentie zien van Huizing en de hoop is dat hij dit in een volgend toernooi kan laten zien.

Norris had het niet makkelijk op zondag, hij zag zijn voordeel al snel verdwijnen tijdens een spannende laatste ronde op The Club in Steyn City, waar hij een bogey maakte op zijn eerste twee holes en er een achter kwam te staan ​​toen Burmester een birdie maakte op de zesde met een eagle twee op de zevende.

Burmester had twee slagen voorsprong toen hij profiteerde van de par-vijf 10e en evenaarde de birdies van Norris op de par-vier daarna. Norris wist vervolgens om op gelijke hoogte te komen met zijn landgenoot met birdies op de 14e en 16e.

Norris pakte vervolgens een drie-shot swing op de voorlaatste hole nadat hij een birdie maakte en Burmester een dubbel-bogey zes. Met een par op zijn laatste hole par wist Norris een veelbewogen twee-onder 70 te maken en de week te eindigde op 25-onder.

“Ik bleef geduldig en hield mijn hoofd erbij en uiteindelijk vielen de dingen op hun plaats”, vertelde een geëmotioneerde Norris aan verslaggevers. “Ik raakte de bal mooi en ik gaf mezelf kansen. Het begon op mijn manier goed te gaan.

“Ik denk niet dat woorden kunnen beschrijven hoe ik me nu voel. Het was een zware reis en met mijn broer aan mijn golftas en mijn vrouw hier en mijn kleine meisje dat voelt zo geweldig, ik kan het niet uitleggen. Het is absoluut mooi om dit toernooi te winnen voor mijn thuispubliek en voor mijn familie.”

Door de late fout van Burmester sloot de hoogst gerangschikte speler in het veld een laatste ronde van 69 af en eindigde als solo tweede, met drie slagen voorsprong op zowel de Duitser Matti Schmid als de Zuid-Afrikaan Oliver Bekker.

Het DP World Tour-seizoen gaat donderdag verder met het Commercial Bank Qatar Masters.