Hij speelde zijn eerste toernooi als professional en maakt op de laatste dag een ware albatros op een par 5. Aydan Verdonk koos ervoor om zijn amateur carrière te beëindigen en als golfprofessional te gaan spelen. Zijn eerste wedstrijd op de Pro Golf Tour in Egypte sloot hij af 12e plaats en een eindscore van 2-onder par. Op de laatste dag sloeg hij op de 6e hole na een goede afslag een ijzer 2 233 meter verder op de green zo de hole in. “Ik heb echt nog nooit zo’n goede bal geslagen”, liet de in Purmerend wonende Verdonk (foto) weten.

Het toernooi had vooral in het begin last van veel wind vandaar de scores over eerste twee ronden een stuk hoger waren.

Mats Markovits eindigde als beste Nederlander in het klassement met 7-onder en een tweede plaats. Stan Kraaij, Philip Bootsma en Peter Melching werden met par gedeeld 20e. Dario Antonisse en Nordin van Tilburg namen ook wat prijzengeld mee naar huis zij werden met +4 en +9 gedeeld 36 en 49e.

Er was ook een perfecte start van het Pro Golf Tour-seizoen voor de Belg Alan de Bondt, hij won nipt het Dreamland Pyramids Classic op Dreamland Golf Resort na rondes van 69, 68 en 71 (-8, 208). Het is zijn eerste titel als professional en zijn eerste op de Pro Golf Tour.

Opeens werd ik zenuwachtig. “Ik keek voor het eerst naar het klassement na 15 holes”, herinnert Alan de Bondt zich kort na zijn overwinning: “. De 25-jarige ging de slotdag in als leider, net een paar holes voor het einde bevond de Bondt zich nu in een spannend duel met de Nederlander Mats Markovits, die in een groep voor speelde. De laatste ronde werd gekenmerkt door constante leiderschapswisselingen en op de 16e had de Bondt plotseling een twee slagen voorsprong.

“Mijn knieën trilden”. Echter, de Bondt wist met een bogey op de 18e het toernooi te winnen.

“Het belangrijkste was dat ik heel lang heel rustig bleef, niet naar de resultaten keek en me gewoon aan mijn plan hield.” Een conservatief plan, zoals hij zelf opmerkte na zijn 71 (-1) in de finale. “Ik speelde niet veel de driver.. Toen ik hier vorig jaar meedeed, liet het parcours me duidelijk de grenzen zien. Daarom heb ik deze keer op mijn sterke punten vertrouwd.” Het doel was om de bal in het spel te houden. “Ik speelde veel greens op de juiste plek en miste geen enkele moeilijke putt.”

“Ik wist niet zeker of ik er klaar voor was”

Het Belgische talent deed vorig jaar zijn eerste ervaring op als rookie op de Pro Golf Tour. Na aanvankelijke problemen kwam hij tegen het einde van het seizoen echt op gang. “Ik speelde voor de titel in de seizoensfinale in Castanea en toen was het seizoen ineens voorbij. Tijdens de lange pauze twijfelde ik of ik wel klaar was voor het nieuwe seizoen.”

De overwinning, waarvoor De Bondt 5.000 euro prijzengeld ontving, heeft deze twijfels weggenomen. Deze triomf verandert niets aan zijn plannen voor de resterende toernooien dit seizoen op de Pro Golf Tour. “Ik wil me aan mijn speelplan blijven houden en als het genoeg is voor de titel, dan is het goed. Zo niet, dan is dat ook goed.’ Deze week werkte het plan in ieder geval. En De Bondt zou de volgende keer wat meer controle over zijn zenuwen moeten hebben.

Markovits werd tweede met in totaal 209 schoten. De Zuid-Afrikaan James Kamte had de beste ronde van de dag op de laatste dag en klom op naar de derde plaats (-6, 210) dankzij een 65 (-7). Bryan Baumgarten (USA), Victor Veyret (FRA) en de Duitsers Alexander Herrmann en Marc Hammer deelden de vierde plaats met -5 (211).

Hole in one in ronde 1

Een vroeg hoogtepunt van het seizoen kwam van Daniel Tack op de eerste dag toen hij een hole-in-one sloeg op de vierde baan. “Ik had het mij helemaal niet gerealiseerd”, zei Tack, die een ijzer 7 in zijn hand had en pas op de green begon te vieren. “De zon stond zo hoog dat we bijna niets zagen. Een teamgenoot rende de green op en ontdekte dat mijn bal in de hole lag!”