Golf Ibiza by azuLinehotels ligt op slechts zeven kilometer van de hoofdstad van Ibiza en halverwege tussen de steden Jesús en Santa Eulalia. De 18 holes baan en de 9 holes baan liggen in een prachtige vallei nabij de kust van Ibiza. Spectaculair zijn de uitzichten van de hoger gelegen gedeeltes in de baan.

De 18 holes baan is een typische Spaanse golfbaan met prachtige hoogteverschillen. Sommige holes lijken zelfs op de Stadium Course van het vermaarde golfcomplex PGA Catalunya. Dat is vooral te danken aan fairways met aan weerszijden bergwanden. Ja, soms helpen deze bergwanden om een afzwaaier weer terug op de fairway te brengen maar om nou te zeggen dat het makkelijk is, oh nee! De fairways zijn smal, hoogteverschillen zijn er op elke hole, regelmatig word je geconfronteerd met stands waarbij de bal flink onder of boven de voeten ligt en de supersnelle greens met stimp hoger dan 10 zijn voor de gemiddelde Nederlandse amateur totaal onleesbaar. Nee, de 18 holes baan is zeker niet gemakkelijk maar wel enorm uitdagend en prachtig om te spelen. Een groot gedeelte van de gemiddelde Nederlandse amateur kent zijn golfroots op vlakke polderbanen, langzamere greens die matig geonduleerd zijn en waar je voeten min of meer waterpas staan. Tja, dan wordt golfen in Spanje een heel andere ervaring. Zodra deze Nederlandse golfers terugkomen van een Spaans golfreisje is het eerste wat er gezegd wordt: “Goh, die greens zo snel en zo lastig”! Of woorden van gelijke strekking natuurlijk. Ibiza Golf is daarop geen uitzondering.

De eerste hole van de 18 holes baan is Las Sabinas (jeneverbessen) genaamd, een par 5 die van een hoger gelegen tee flink naar beneden loopt. De fairway is uiterst smal. Rechts van de fairway een bergwand met een soort rotsachtige muur die, zodra je bal deze passeert, elk vervolg onmogelijk maakt. Links van de fairway een diep dal naar de fairway van de 18e. Ook daar wil je niet zijn. De hole vervolgt in een lichte dogleg naar links en als je dan met meer slagen dan gebruikelijk op de green aankomt als goedwillende amateur zou het meer dan geweldig zijn als je er met twee putts afkomt. Een drieputt of zelfs meer is waarschijnlijker.

De meest spectaculaire hole is hole 18, El Anfiteatro, vrij vertaald het Amfitheater. Je kunt de hele hole vanaf de tee zien, die hoe verder hij loopt steeds smaller richting clubhuis gaat. Ga er maar aanstaan, je hebt twee uitstekende slagen nodig om een ​​van de grootste en lastigste greens van de baan te bereiken, met vier verschillende plateaus.
Ook de overige holes hebben allen hun eigen naam. Er zitten vreselijk mooie plaatjes tussen. Deze 18 holes baan is een regelrechte aanrader.

De 9 holesbaan is wat eenvoudiger. Kom je na het spelen van de 18 holes baan tot de conclusie dat je eigenlijk een zeer beperkte golfer bent die nog niet de helft kan van wat je altijd over jezelf hebt gedacht? Heb je nu ineens veel meer respect voor die golfers die zomaar onder par spelen op ziggo-kanaal 403? Dan kun je weer wat vertrouwen op doen op deze 9 holes. De fairways zijn een stuk breder, de holes zijn vele malen vlakker en de gemiddelde lengte van de holes is ook korter. Al begint ook deze baan met een par 5 van 550 meter.

Een greenfee voor de 18 holes baan kost 98 euro en voor de 9 holes baan 65 euro. Met die typische Nederlandse mentaliteit kun je denken, nou nou dat is nogal wat. Vergeet dan niet dat je met je goeie gedrag gewoon op Ibiza aan het golfen bent, in een heerlijk voorjaarszonnetje met prachtige vergezichten en een zeer uitdagende baan. Enig klein minpuntje is het onderhoud van de baan. Het Bermudagras op de fairways heeft geen gesloten grasmat, en ook de greens zijn hier en daar wat kaal. Greens hebben een behoorlijke viltlaag wat zeker goed is voor het ‘houden’ van een mooi shot met een laag ijzer maar het nadeel ervan is de schimmeldruk die het veroorzaakt. De baan speelt daarentegen ook qua onderhoud super eerlijk, daar ligt het dus ook niet aan als je met handicap rond de 18 niet onder 100 slagen in totaal uitkomt. Neem wat extra ballen mee!!!
De oefenfaciliteiten zijn bij de prijs inbegrepen en zijn van een goed niveau om de spieren, de swing en de putter warm te maken voor deze ‘Niet Nederlandse ervaring’.

Het restaurant is meer dan prima met bijzonder vriendelijke medewerkers. De ‘vispaella’ is een reden om er vaker terug te komen ook als er niet gegolfd is!

Een vliegticket kan je de kop niet kosten, maar alleen Transavia biedt een rechtstreekse vlucht aan vanaf Schiphol Amsterdam.

Ibiza is lang niet alleen dat ‘feesteiland’ waar het ook bekend om staat. Buiten de stad en langs de gehele kust zijn overal prachtige baaien met restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken met prachtige uitzichten op de Middellandse zee. Er zijn vele authentieke dorpjes waar je tegen redelijke prijzen kunt verblijven. Ibiza heeft het allemaal.

Nu nog even boeken voor april en veel plezier gewenst.

McThoth