Cameron Smith produceerde een birdie-masterclass en won met een slag verschil het Players Championship in Florida.

Smith verdiende 3.6 miljoen met zijn overwinning en garandeert hem een vrijstelling van vijf jaar op de PGA Tour. Paul Casey kwam net te kort in een poging om de eerste Engelse winnaar van The Players te worden en Dustin Johnson eindigde op de gedeelde negende plaats na een evenaring van het baanrecord met een laatste ronde van 63 slagen! Casey eindigde op de derde plaats achter de Indier Anirban Lahari die tweede werd.

Smith hield het publiek en de toeschouwers over de hele wereld in spanning toen hij op de afslag van de 17e kwam. Een aantal spelers voor hem waren er eerder niet in geslaagd om de bal op de green te krijgen op deze eiland hole. De 28-jarige leek niet te twijfelen en viel de pin aan en maakte birdie!

Op de 18e had hij opnieuw een niet al te beste afslag dat hem een aantal holes ervoor ook gebeurde. Tussen de bomen probeerde hij zijn bal weer in het spel te krijgen maar vond het water. Smith had op dat moment twee slagen voorsprong. Na een drop sloeg hij zijn bal dicht genoeg bij de hole om zijn bogey te maken en daarmee zijn overwinning veilig te stellen.

De mooie ronde van de nummer 10 van de wereld die met slechts vier pars en de rest birdies of bogeys zorgde ervoor dat Anirban Lahiri, de leider van 54 holes, een birdie op de laatste hole nodig had om het vlaggenschip van de PGA Tour naar extra holes te brengen, hij maakte par en gaf daardoor Smith zijn grootste overwinning in zijn carrière tot nu toe.

Een geëmotioneerde Smith was verheugd om in het bijzijn van zijn familie, die hij al twee jaar niet had gezien, tot The Players-kampioen te worden gekroond.

Wie maakte nog meer indruk op de TPC Sawgrass?

Kevin Kisner wist met back-to-back 68ers om de vierde plek te pakken voor Kegan Bradley die drie slagen liet vallen over de laatste twee holes om de week af te sluiten op negen onder, terwijl de Schot Russell Knox een aandeel van de zesde plaats claimde na een twee-onder 70.

Viktor Hovland werd net niet de nieuwe nummer 1 van de wereld nadat hij op de negende plaats eindigde, waaronder Dustin Johnson, die het klassement een flinke sprong maakte na een pitch-in op de 18e die viel voor eagle en daarmee het baanrecord evenaarde met een negen-onder 63.

Tyrrell Hatton en Shane Lowry eindigden beiden gedeeld 13e en Rory McIlroy bereikte een gedeelde 33e plaats met een afsluitende ronde van 66 slagen. De nummer 1 van de wereld Jon Rahm maakte voor het eerst in zijn PGA Tour-carrière een vijfvoudige bogey op de 4e hole voor een ronde van vijf-over 77.

De 3.6 miljoen dollar dat naar Cameron Smith ging is meer dan de carrière-inkomsten van Lee Trevino (die 29 evenementen won), Frank Nobilo, Sandy Lyle en Johnny Miller (die 25 keer won) . De spelers die het laagst eindigden na de cut verdienden allemaal 43.000, wat bijna gelijk is aan wat Jack Nicklaus verdiende met het winnen van zijn eerste Players Championship in 1974.