Met 68 slagen, 4-onder, is Koen Kouwenaar (foto links) als beste Nederlander het Ein Bay Open in Egypte gestart. Davey Porsius wist met 70 slagen zijn ronde te eindigen en Floris de Haas kwam met par binnen. De drie delen daarmee de 9e, 24e en 44e plaats. Boven par eindigden Vince van Veen (+2) en Lars Keunen met +6.

Het was een heerlijke eerste golfdag langs de kust van de Golf van Suez op de Sokhna Golf Club. De 120 deelnemers smolten hun spanning weg en stonden tegenover elkaar in de zon en in bijna perfecte weersomstandigheden.

Door de regen van de afgelopen dagen speelde de golfbaan iets anders dan vorig jaar toen het in mei werd gespeeld en moesten spelers hun spel aanpassen aan die verschillen. Twee spelers namen der leiding in het Ein Bay Open na de eerste 18 holes met scores van 65 (-7). Een daarvan is de Fransman Pierre Pineau, 22 jaar oud, die vorig jaar tweede werd hier in Sokhna GC. Hij scoorde een totaal van -7 dankzij 10 birdies, 6 op de voorste negen en 4 op de achterste negen, één bogey en één dubbele bogey.

“Ik begon meteen heel agressief en leverde 3 mooie birdies op rij af, maar helaas maakte ik een dubbele bogey op de vierde, ik herstelde snel dankzij een paar birdies en begon de hele ronde heel goed te putten. 3 keer heb ik een putt gemaakt van soms wel 10 meter afstand”.

De Ier Conor Purcell had ook een schitterende kaart met dezelfde 65 (-7) als Pineau. Hij kreeg een uitnodiging om hier op de Ein Bay Open te spelen nadat hij zich afgelopen november moest terugtrekken uit de Qualifying School vanwege een voedselvergiftiging.

Conor, die in 2019 prof werd, zei: “De baan was behoorlijk genereus vanaf de tee. Ik maakte een geweldige eagle op de 8e en ik heb de par 5’s van de baan 4-onder par gespeeld, wat best goed is. Ik heb echt een paar goede ijzers geslagen. Ik wil dit jaar veel spelen en ik moet de Alps Tour echt bedanken voor de uitnodiging om hier deze week te komen”.

Vlak achter de koplopers staan ​​drie spelers op -6: de Spanjaard Juan Luis Sanchez Perez, de Italiaan Gregorio De Leo en de Engelsman Jack Floydd.

De weersvoorspelling voor woensdag geeft licht bewolkte lucht in de ochtend en heldere lucht in de middag met stijgende temperaturen in vergelijking met vandaag. Doorslaggevend zijn de windstoten, naar verwachting tot 18 knopen in noordelijke richting.

Pierre Pineau foto door: Tristan Jones.