Cameron Smith wist op donderdag met een paar eagles en een acht-onder-par 65 de leiding te nemen na de eerste ronde van het Sentry Tournament of Champions in Hawaï.

De solo-voorsprong van de Australiër hield stand toen regerend FedEx Cup-kampioen Patrick Cantlay niet in staat was een up-en-down te maken voor birdie op de laatste par-vijf 18e hole. Cantlay moest daardoor genoegen met een par en staat met zeven onder samen met de nummer 1 van de wereld Jon Rahm en Daniel Berger op 1 slag van Smith.

Op twee slagen van de leiding delen Kevin Na, Sung-jae Im en Erik van Rooyen de vijfde plaats.

Smith maakte een bogey op de tweede hole op Kapalua voordat hij zijn ronde op gang bracht met een birdie op de volgende hole. Hij bereikte de par-vijf vijfde hole in twee slagen en wist zijn eerste eagle putt van de dag te maken.

Hij was drie onder toen hij op de 13e een paar birdie maakte en herhaalde dit op de 14e en 16e ook met daartussen nog een eagle op de 15e.

“Ik had gewoon die twee eagles nodig om een kans te krijgen voor de titel”, zei Smith, die verwacht dat hij op de baan, waar eerder de winnende score 20-onder was, hem een kans geeft voor het maken van eagles en birdies. De baan speelt heerlijk en het kan een week worden van laag scoren tenzij de wind opsteekt.”

Ondertussen begon Rahm goed in zijn poging om Collin Morikawa nog minstens een week van de toppositie in de Official World Golf Ranking af te houden.

De Spanjaard maakte drie opeenvolgende birdies op de eerste negen en daarna nog vier over zijn laatste zes holes voor een bogey-vrije ronde.

Rahm blijft gegarandeerd de nummer 1 van de wereld als hij als eerste of tweede eindigt, maar Morikawa staat slechts op twee slagen achter hem op vijf onder.

Titelverdediger Harris English strompelde naar gelijk par met 73 slagen terwijl hij probeert de eerste speler te worden die zijn titel met succes verdedigt op het evenement sinds Geoff Ogilvy dit deed in 2009 en 2010.

leaderbord