Het zag er in het begin van het Cazoo Open uitstekend uit voor Daan Huizing. Hij was zelfs een van de leiders nadat hij op 4-onder voor zijn ronde stond.  Huizing wist met 4-birdies en geen enkele bogey zijn eerste 9 holes af te sluiten. Helaas kwam de 31-jarige flink in de problemen op de twee hole waar hij een dubbel liet noteren. Een birdie op vijf en bogeys op de holes zes en zeven zorgde voor een uiteindelijke score van 1-onder en daarmee deelt hij de 15e plaats.

Slechts iets meer dan 30 spelers wisten hun eerste ronde onder par binnen te brengen en dat zegt veel over de golfbaan en de condities waarin gespeeld wordt.

Dale Whitnell was de enige speler die tijdens de openingsronde van het toernooi geen schot op Celtic Manor verpeste. Hij kwam met vier birdies van de baan en geen bogeys. Connor Syme (foto) liet een schot vallen op zijn laatste hole om de solo-lead op te geven en de Fransman Julien Guerrier kwam eveneens met dezelfde score binnen. De drie delen daarmee de leiding.

De winderige omstandigheden, met windstoten die overal van richting veranderden, zorgden voor een zware openingsdag op de Twenty Ten Course, waar 12 jaar geleden nog de Ryder Cup werd gehouden.

Eddie Pepperell, die vorige week als tweede eindigde op de Hero Open, was een van de zes spelers die op de tweede plaats staan. De Engelsman tekende voor een 68 met zes birdies, een bogey en een dubbel bogey. Zijn landgenoot Marcus Armitage eindigde ook op drie onder voor het toernooi. Ook Mikko Korhonen, Maximilian Kieffer, Ewen Ferguson en Ivan Cantero Gutierrez staan eveneens met 3-onder gedeeld tweede.

David Howell werd in de geschiedenis van de DP World Tour de derde speler die zijn 700e wedstrijd speelde. Hij eindigde zijn eerste ronde met 73 slagen.

Howell voegt zich bij de Schot Sam Torrance en de Spaanse Miguel Angel Jimenez in het pantheon van spelers die de belangrijke mijlpaal hebben bereikt. Jimenez haalde Torrance’s langdurige record van 706 evenementen in 2020 in en staat momenteel bovenaan de lijst met de meeste deelnames en wel tot nu toe 717.