Golfen in Maleisië, staat het al op je ‘bucket list’?

Zo niet, echt niet gek om het er op te zetten! Maleisië is een van de meest stabiele en ontwikkelde landen in Zuid Oost Azië. De hoofdstad Kuala Lumpur is het financieel, economisch en cultureel centrum van Maleisië. De natuur van Maleisië met een enorme verscheidenheid aan flora en fauna is onbeschrijfelijk en het mooie is dat je dit terugziet in de prachtige golfbanen die het land rijk is. Of je nu reist naar Kuala Lumpur of naar de geweldige vakantiebestemming Penang, het Meru Valley Golf Resort bij de stad Ipoh ligt ongeveer in het midden en is binnen 2 uurtjes aan te rijden. Een dergelijke rit is op zich al de moeite waard vanwege het prachtige landschap naast de snelweg, een snelweg die overigens de status van Maleisië als ontwikkeld land kenmerkt.
En dat geldt zeer zeker ook voor het 5 sterren Meru Valley Golf Resort. De drie lussen van dit Golf Resort zijn Valley, Waterfall en River, een ontwerp van Mohamed Kamel Yassin.
Wat we in Nederland bijna niet hebben zijn de hoogteverschillen die het golfen spannend en uitdagend kunnen maken. Meru Valley Resort ligt in een vallei waar hoogteverschillen vanzelfsprekend zijn. Maar tel daarbij op de geluiden die je hoort van de kleurrijke vogels, de oerwoudgeluiden of zelfs apen die je kunt zien en horen. We kunnen daarom spreken van een heel fraai Golf Resort.

Elke nieuwe golfbaan die je speelt moet je eerst leren kennen wil je met nog meer plezier, vertrouwen en waarschijnlijk een beter resultaat de 18 holes beëindigen. Het 5 sterren Meru Valley Golf Resort is dan ook de plek bij uitstek waar je met het huren van een villa of appartement eenvoudig binnen enkele dagen 2 of 3 keer de baan kunt spelen. Natuurlijk zijn de overige faciliteiten zoals driving range, restaurant, zwembad, oefengreens, chipping greens, kleedkamers etc. in lijn met de geboden kwaliteit die nu eenmaal bij een 5 sterren predicaat horen.

De gemiddelde Nederlander kijkt natuurlijk ook naar prijzen. Neem de complete beleving van het prachtige Maleisië, de 5 sterren, een geweldig mooie en uitdagende baan in beschouwing en kom tot de conclusie dat het wel wat mag kosten. Maar daarentegen zijn de prijzen juist heel acceptabel en er zijn zelfs promoties. Je kunt dit allemaal checken op https://meruvalley.com.my
Werkelijk alles klopt. Bij de receptie is de ontvangst uiterst vriendelijk. Kom je voor het eerst dan wordt alles geduldig uitgelegd. Alle vragen worden keurig beantwood in het Engels. Bij het huren van een set krijg je zelfs de keuze met welke set je zou willen spelen, ook een nagenoeg nieuwe Titleist golf set (putter ijzer 5 t/m 9 , 3 wedges, rescue, houten 3 en driver) behoort tot de mogelijkheden. Marshals helpen je naar de eerste tee en van de 9e hole naar de 10e. Door de hele baan is een begeleidend buggypad zodat moeiteloos de route naar de volgende hole gekozen kan worden. De baan zelf is serieus geweldig. Prachtige vergezichten, hoogteverschillen, veel variatie in de holes en zeer goed onderhouden. De scorekaart en de holeborden verschaffen alle benodigde informatie om de juiste strategische keuze te maken bij de afslag. De holes zijn niet overdreven lang maar ook zeker geen eenvoudige opgave. Duidelijke hindernis- en afstandsmarkeringen geven gelukkig houvast. De teeboxen zijn prima onderhouden en zo ook de fairways. Het is een zeer goede en professioneel onderhouden golfbaan. De greens zijn van Bermuda gras, ze zijn gewoon eerlijk en echt snel, minimaal stimp 10 maar waarschijnlijk nog sneller. Het putten is voor ons Nederlanders gezien de snelheid en het lezen van de ondulaties erg lastig, een drieputt zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn.
Een van de signature holes is 8e hole van de lus River. Een par 3 (backtee 152 meter) speelt vanaf een hooggelegen tee, met een smalle doorgang tussen de bomen over water naar een sterk geonduleerde green. Het zou zo maar kunnen dat het vooruitzicht van het spelen van deze hole beklemmend werkt. Natuurlijk is een ontspannen en vertrouwde swing met de juiste club het antwoord. Maar ga er maar aan staan, de gevaren loeren overal. Mocht je toch een par maken, herinner dan je flightgenoten er enkele malen aan als je na het spelen op het terras met uitzicht op de baan geniet van een biertje of iets anders. De bevestiging van ‘goed gedaan’ is dan namelijk zeer verdiend!

Het verdient de aanbeveling om starttijden in de ochtend of in de namiddag te plannen, tussen 12.00 uur en 17.00 uur ’s middags is het erg warm in Maleisië met temperaturen vaak boven de 30 Celsius.

Maak je een golfreis in Maleisië of ben je enthousiast geraakt en besluit je om er een te maken dan lijkt het me duidelijk dat je Meru Valley Golf Resort in je programma opneemt!

McThoth